Case #3

Search afslører, at den rigtige kandidat ikke søger aktivt

Vores kunde er en større produktionsvirksomhed i Trekantsområdet og vi har fundet mere end 20 medarbejdere til kunden. Så det er en kunde vi kender rigtig godt.

For nogen tid siden får vi en ny opgave. Vi skal finde en erfaren, teknisk tung applikations ingeniør med stor viden om rustfrit stål. Udover stor teknisk kompetence skulle den nye medarbejder være udadvendt og trives med at rejse rundt og lave undervisning for lokale medarbejdere i virksomhedens datterselskaber i hele verden, ligesom man skulle yde support gennem rollen som ekspert indenfor sit produktområde. Så en af de stillinger, hvor der kræves en person, der både er ”nørdet”, teknisk, detaljeorienteret og nysgerrig på den ene side og på den anden side udadvendt, åben, kommunikativ og fleksibel. Samtidig med nogle specifikke krav til viden og erfaring på nogle helt konkrete områder. Så ikke en let opgave.

SEARCH

“Altså jeg er jo ikke desperat. Jeg har jo et godt job og jeg er glad for at være hvor jeg er, så jeg har ikke søgt noget job endnu. Jeg har bare tænkt over det et par år og kommet frem til at jeg nok er klar til at skifte til det rigtige job.”

LÆS MERE OM OS

Casen

Vi går i gang med opgaven. Vi annoncerer og der er search på sagen fra starten.
Sagen går planmæssigt og der er flere interessante kandidater fra search. Særligt én har en særdeles interessant baggrund og på vores screenings-skema han ser ud til at blive motiveret af de rigtige ting ift. jobbet, så han og et par andre kandidater indkaldes til samtale.

Da Peter ankommer til samtalen og på vej til mødelokalet, indleder vi følgende dialog:

Allan Karsberg: Hej Peter. Velkommen til KARSBERG – godt du kunne komme.

Peter: Hej Allan. Tak fordi jeg måtte komme – og hvor var det godt i ringede til mig.

Allan Karsberg: Det er jeg glad for du synes, men jeg er lidt nysgerrig på hvorfor du synes det var godt vi ringede til dig?

Peter: Det er fordi jeg har været jobsøgende i et par år og det her job er lige mig, så det var bare rigtig godt at i ringede til mig.

Allan Karsberg: Ok Peter – Hvorfor har du været jobsøgende i et par år?

Peter: Jo der er faktisk flere grunde. Jeg har jo nu været i samme virksomhed i 13 år og jeg trænger til at prøve noget nyt. Og nu er jeg jo også over 40, så jeg synes det passer meget godt.

Og så er jeg jo ingeniør og jeg vil også gerne være leder på et tidspunkt og der, hvor jeg er nu, er den tekniske direktør medejer af virksomheden og alle ingeniørerne refererer direkte til ham – sådan vil han gerne have der. Så der er desværre ikke mulighed for et lederjob hos min nuværende virksomhed.

Allan Karsberg: Det giver da rigtig god mening og jeg kan godt forstå dig. Så når du nu er jobsøgende – hvor mange job har du så søgt?

På dette tidspunkt er vi kommet ind i mødelokalet og har sat os ned og da jeg stiller spørgsmålet rykker Peter lidt urolig rundt på stolen og han tøver lidt. Og så siger han:

Peter: Altså jeg er jo ikke desperat. Jeg har jo et godt job og jeg er glad for at være hvor jeg er, så jeg har ikke søgt noget job endnu. Jeg har bare tænkt over det et par år og kommet frem til at jeg nok er klar til at skifte til det rigtige job.

Det er lidt interessant at Peter oppe i sit hoved er aktiv jobsøgende og har været det i et par år. Men han har ikke søgt noget endnu. Det viser sig faktisk at han ikke har kigget jobannoncer. Han har bare tænkt at han er jobsøgende, så han er egentlig kun jobsøgende oppe i sit eget hoved.

Så Peter er en kandidat, man ikke kan få i dialog gennem annoncering. Han ser simpelthen ikke annoncer. Så den eneste chance for at få Peter i dialog er at arbejde med search – dvs. identificere ham, kvalificere ham, tage kontakt til ham og indlede en dialog med ham.

Epilog

Peter er langt fra et enestående eksempel. Det er selvfølgelig meget forskelligt fra person til person, hvor aktiv man er, når man er jobsøgende. Der er også forskel på forskellige faggrupper og forskellige niveauer. Så der er eksempelvis forskel på ingeniører, IT-folk, sælgere og der er forskel på mellemledere og medarbejdere på direktør niveau. Peter er et lidt sjovt eksempel, fordi han opfattede sig selv som aktiv jobsøgende. Det viser sig at man i search ret ofte får dialog med kandidater, der måske ikke vidste at de var jobsøgende, fordi det går godt i deres nuværende job og de får måske ikke reflekteret over om timingen og den jobmulighed vi har dialog med kunden om, kan være den mulighed som er det rigtige næste skridt for kandidaten.

En ting er sikkert og det er, at du gennem struktureret search får fat i flere og andre kandidater end igennem annoncering. Derfor kan du skabe et større og bedre felt af kandidater, når du bruger search i din rekrutteringsproces.

VI HAR OVER 10 ÅRS ERFARING MED GRUNDIGE OG PRÆCISE PERSONVURDERINGER

Læs mere om rekruttering her
Bliv ringet op