Kære virksomhedsejere og ledere; Onboarding har aldrig været vigtigere

Velkommen til en tid, hvor medarbejderfastholdelse måske aldrig har været så vigtigt, som det er i dag. I en tid, hvor arbejdsmarkedet er mere dynamisk end nogensinde, er onboarding blevet en afgørende faktor for at sikre, at dine nyansatte ikke kun forbliver i din virksomhed – men også trives og bidrager positivt. I dette blogindlæg kommer vi nærmere ind på, hvorfor effektiv onboarding er essentiel, og hvad du kan gøre for at sikre en god onboardingproces.

Hvad er onboarding?

Lad os starte med en beskrivelse af, hvad onboarding er. Onboarding er processen, hvorved nye medarbejdere bliver integreret i en organisation. Det handler ikke kun om at give de nødvendige værktøjer og informationer. Det handler også om at skabe følelsen af tilhørighed, mestring og forståelse for virksomhedens kultur og værdier.

Hvorfor er onboarding vigtigt?

Vigtigheden af onboarding er utvivlsom, når man tager forskellige undersøgelser på området i betragtning. Undersøgelser viser nemlig, at effektiv onboarding kan øge medarbejderfastholdelse med op til 82 % og produktivitet med over 70 % (Kilde: Brandon Hall Group). En undersøgelse fra Gallup viser derudover, at næsten en tredjedel af nyansatte overvejer at forlade deres stilling inden for de første 90 dage, hvis onboardingprocessen er utilstrækkelig (Kilde: Gallup).
Disse undersøgelser understreger et dynamisk arbejdsmarked, hvor der virkelig skal lægges omhu i at introducere nye medarbejdere gennem er struktureret og gennemarbejdet onboardingforløb.

Hvordan fastholder jeg mine medarbejdere?

Nogle af de hovedpiner, man som virksomhedsejer eller afdelingsleder måske ofte kan komme til at gå med, er, hvordan man fastholder sine medarbejdere. Her er det, at onboardingprocessen bliver vigtig. Skal vi først blive skarpe på selve målet med onboarding, giver det mening at gå en årrække tilbage til 1968 og den amerikanske forsker, Edgard Schein, der ved introduktionen af ”onboarding” talte om ”organisational socialization”; nemlig processen, hvor den nyansatte lærer om virksomhedens værdier og normer og forstår og tilegner sig den rette adfærd i virksomheden i en sådan grad, at den nyansatte overgår til at blive et kompetent og fuldgyldigt medlem af en organisation (Kilde: Schein, E. – 1968).

Hvordan fastholder jeg så mine medarbejdere? Hvad kan jeg gøre? Læser man forskellige videnskabelige artikler omhandlende, hvad man som virksomhed kan gøre for at sikre god onboarding, går blandt andet følgende elementer igen:

1. Struktureret onboarding: Struktureret onboarding har vist at være effektivt og bidrager positivt til nye medarbejderes tilpasning og performance i virksomheden (Kilde: Saks, A. M., Uggerslev, K. L., & Fassina, N. E. – 2007).

2. Prioritering af den sociale del af onboardingen: Det anbefales at give den nyansatte en mentor eller buddy, som de kan sparre med både før og efter ansættelsen for at styrke de sociale og relationelle aspekter af onboarding (Kilde: Saks, A. M., Uggerslev, K. L., & Fassina, N. E. – 2007).

3. Nærværende ledelse: En nærværende leder er afgørende for en vellykket onboarding. Ressourcer bør allokeres til træning af ledere samt sikre deres tilstedeværelse i den nyansattes onboarding (Kilde: Kammeyer-Mueller, J., Wanberg, C., & Song, Z. – 2013).

4. Tilpassede skemalagte processer: Skabelsen af klare, skemalagte processer for den nytilkomne, der sætter rammen for onboardingen. Inden for disse rammer bør tiltagene tilpasses individuelt, så den enkelte nyansatte kan udfolde sine særlige talenter (Kilde: Onboarding new employees: Maximizing Success).

Vores fokus på onboarding

Som rekrutteringsbureau er vi meget bevidste om vigtigheden ved onboarding, når vi rekrutterer nye medarbejdere. Gennem årene har vi opbygget stor erfaring med, hvad vi mener, er god onboarding. CEO/Senior Consultant hos KARSBERG, Allan Karsberg, beskriver dette yderligere:

”Det er vores erfaring, at en god onboardingproces omfatter, at den nye medarbejder til at starte med bliver grundigt introduceret for den type opgaver, han eller hun forventes at løse. Hertil er det afgørende, at medarbejderen lærer virksomheden grundigt at kende og derudover får mulighed for at opleve organisationens kultur. Nogle gange oplever vi, at værdien af, at medarbejderen også falder til socialt, overses. Denne faktor – og meget andet – hjælper vi dig med at tage højde får, når du vælger os som rekrutteringsbureau”.

Harmonerende med ovenstående undersøgelser er det også vores erfaring, at medarbejderonboardingen har betydning for fastholdelsen af nye medarbejdere. Forskningen viser endvidere at virksomheder der arbejder med strukturerede onboardingprocesser får større engagement og motivation hos sin medarbejdere og det er både på kort og længere sigt. Derfor har vi også stort fokus på samarbejdet mellem den nye medarbejder og hans eller hendes kollegaer, når vi rekrutterer nye medarbejdere. Allan uddyber dette nærmere:

”Med vores hjælp bidrager onboardingen til, at samarbejdet mellem den nye medarbejder og hans eller hendes kollegaer bliver godt fra starten. Vi hjælper med at sikre, at den nye medarbejder falder til og bliver produktiv hurtigst muligt. Dermed kan man som virksomhed forkorte den nyansattes Time-To-Performance – hvor lang tid der går før den nye medarbejder begynder at performe. Vores konsulenter har stor erfaring inden for HR og de bedste onboardingmetoder. Netop dette garanterer vores kunder et program, der vil leve op til din nye medarbejders høje forventninger. Da en åben dialog med lederen har stor betydning for den nye, inddrager vi lederen i hele processen. Det sikrer nemlig et mere effektivt forløb alt i alt og arbejdsglæde – hele vejen rundt.”

Netop skabelsen af arbejdsglæde gennem rekruttering og udvikling er grundstenen i alt, hvad vi foretager os hos KARSBERG. Mangler du hjælp til at rekruttere en ny medarbejder? Tag endelig fat i os, og lad os vende mulighederne.

Bliv ringet op