At beskæftigelsen stiger, ændrer ikke en aktiv jobsøgningstendens: Hver tredje søger aktivt

I vores konstante bestræbelser på at holde os mest mulig ajour med den seneste udvikling på arbejdsmarkedet har vi gennem flere år haft et tæt samarbejde med Nadia El Shimy, der har været Key Account Manager hos Jobindex siden 2015. Med snart ni års erfaring hos Jobindex og en dedikeret indsats i rekrutteringsbranchen udgør Nadia en væsentlig brik for os hos KARSBERG, når det kommer til at holde os informeret om de seneste tendenser på jobmarkedet. Vi har taget en snak med Nadia om jobmarkedet, der de seneste år har været kendetegnet ved en stigende beskæftigelse og samtidig aktiv jobsøgningstendens.

En stigende beskæftigelse ændrer ikke den aktive jobsøgning

Som Nadia selv siger: ”Der sker jo hele tiden en udvikling i jobmarkedet. Man er kontinuerligt nødt til at tænke ud af boksen, når det kommer til rekruttering og med det jobmarked, vi har”. Et jobmarked i rivende udvikling har de seneste år været et rigtig godt eksempel på det.

I februar 2024 kunne vi tælle 86.500 ledige mennesker ud af en samlet arbejdsstyrke på cirka 3 millioner mennesker. Med en så høj beskæftigelse og så lille et antal ledige mennesker skulle man tro, at vi ikke gør så meget for at være aktive jobsøgende. Tallene fortæller dog en anden historie, slår Nadia fast: ”I 2010 var der cirka 625.000 jobskifte i Danmark. Frem til 2021 steg dette tal til cirka 825.000. Blot et år senere – i 2022 – hed tallet 1.001.096. Dette år blev efterfulgt af et år 2023, hvor vi var tæt på de 900.000. Det er en cirka en tredjedel af det danske arbejdsmarked, der har skiftet job på under et år – to år i træk”.

Den stigende, aktive jobsøgningsproces – trods den stigende beskæftigelse – lader til at fortsætte ind i 2024, hvor Jobindex erfarer over én million unikke besøgende i både i januar og februar og cirka 500.000, der har valgt at takke ja til at have en Jobagent på Jobindex, hvilket betyder, at de jævnligt får tilsendt mails med relevante jobs. Nadia fortsætter:

Interessen for nye job er stadig stærk, og vi shopper utrolig meget. 8 ud af 10 besøgende på Jobindex har allerede et job. Samtidig udsender vi to millioner jobagentmails hver eneste uge. Normalt har man måske set negativt på CV’er med mange jobskifte, men det skal man formentlig se at blive vant til. Vi er blevet mere kræsne. Hvis man ikke er tilfreds, ser man på andre muligheder. Dette understreger behovet for at virksomhederne tilpasser sig et jobmarked præget af dynamisk natur”.

Hvad kan du gøre for at tiltrække de rigtige medarbejdere?

Spurgt til, hvad Nadia råder virksomheder til at fokusere på i et konkurrencedygtigt jobmarked, kommer det prompte fra Nadia, at virksomheder for det første skal have hundrede procent styr på deres rekrutteringsproces: ”Man skal virkelig have styr på ens rekrutteringsproces fra start til slut. Derudover kan jeg kun understrege vigtigheden af at behandle alle kandidater ordentligt og sikre, at processen er professionel og respektfuld – selv for dem, der ikke får tilbudt en stilling. Man skal som virksomhed stille sig selv spørgsmål som: Onboarder vi folk rigtigt? Hvordan giver vi afslag?”.

Ifølge Nadia handler meget om Employer Branding. Man skal tænke over, at ringe hurtigt kan sprede sig i vandet – både hvad angår godt og skidt nyt om virksomheder: ”Arbejder virksomheder med deres Employer Brand? Hvad er opfattelsen af virksomheden af andre? Det er kun virksomheden selv, der kan være med til at skrue op for, om dette skal være positivt eller negativt”.

Nadia beskriver videre, at hun mener, virksomheder virkelig skal investere i deres Employer Brand: ”Hvis man er en større virksomhed, bør man få lavet en analyse af ens Employer Brand og finde ud af, hvad man er kendt for hos andre og internt af egne medarbejdere – og så arbejde ud fra dette. Herudover ville jeg helt generelt gøre rigtig meget for at synliggøre, hvor godt et kollegaskab man har, udadtil. Hos Jobindex, var vi eksempelvis i Parken for en del år siden og skyde nogle videoer, hvor vi virkelig havde en sjov dag, og den dag husker man jo stadig – og deler med andre”.

Rundt i verden findes rigtig gode eksempler på virksomheder, som generelt har et godt ry for at behandle deres medarbejdere på en måde, så man automatisk får et positivt indtryk af virksomheden. Eksempler på virksomheder, der for alvor lever efter ”frihed under ansvar”-princippet, og virksomheder, der har givet fx en ekstra månedsløn som bonus til alle medarbejdere som afslutningen på et godt år“. At behandle ens medarbejdere godt og synliggøre dette udadtil kan dog gøres på et hav af måder, slår Nadia det fast. “Alle vil gerne arbejde på en god arbejdsplads“.

Ved siden af budskabet om, at man i alle tilfælde – og uanset virksomhedsstørrelse – altid skal huske at behandle sine medarbejdere godt, tilføjer Nadia slutteligt, at hun vil opfordre virksomheder til at tænke kreativt i deres rekrutteringsstrategi i de brancher og tilfælde, hvor det giver mening – dette ved at investere i visuelt indhold som videoer og billeder. Det skal dog være realistisk og autentisk. “Se dine rekrutteringer som et butiksvindue, hvor du viser kandidaterne, hvad de kan blive en del af. Det kan give flere relevante og motiverede kandidater – jo mere de kan spejle sig i jobbet. jo bedre henvendelser vil man få”.

Vi takker Nadia fra Jobindex for hendes værdifulde indsigter, og vi ser frem til at fortsætte vores samarbejde og hjælpe vores kunder med at navigere succesfuldt på det dynamiske jobmarked.

Rekrutteringsbureauer kan hjælpe i et dynamisk jobmarked

Hos KARSBERG ser vi os helt enige med Nadia i, at virksomheder kan gøre meget for at tiltrække de rigtige medarbejdere i et udfordrende dynamisk jobmarked. Det er dog også vores oplevelse, at rekrutteringsbureauer i højere og højere grad bliver væsentlige i et jobmarked, der er præget af så mange jobskift, som det er tilfældet.

For det første har vi en masse rekrutteringserfaring at trække på fra flere forskellige brancher. Dertil kan vi bruge al tiden, der skal tid, for at søge de helt rigtige kandidater frem til lige præcis den stilling, du ønsker besat. Vi kan bruge tiden på at screene og vurdere på et sådant niveau, at vi sikrer os, at kandidaten har de nødvendige færdigheder og erfaringen, det kræver. Herigennem undgår du at komme til at fejlansætte.

Herudover går vi aktivt ud og kontakter relevante kandidater, som ikke selv søger opslåede stillinger. Derved udvider man feltet til både at bestå af kandidater, der selv søger, og dem, der er searchet af os. Mange af dem, der er searchet, er ofte kandidater med stærke kompetencer, som er meget interessante at have med i en rekrutteringsproces.

Står du og skal til at ansætte din næste nøglemedarbejder, eller har du udfordringer i en allerede igangværende rekrutteringsproces, er du velkommen til at tage fat i os.

Bliv ringet op